jag åker tillbaka hem till västkusten

På järnvägscaféet köper jag en espresso och två croissanter, bara för att expediten är gudomligt vacker. På tåget är hela huvudet fyllt av coconut records och en av deras låtar blir ledmotivet för min morgon i Zürich. Min helg i den stora staden. Två dagar av musik och lera. Trots smutset och leran som kryper sig in överallt så älskar jag det. Hoppandes med mina gummistövlar till världens bästa låtar och känna lyckoruset och närheten till tårarna. Söndagsnatten är kall och regnet slår mot spårvagnen på vägen hem. När all lera är nedsköljd i vasken suckar jag över att ännu en festival är förbi.

det här är vad som är inuti.

Kan stå och diska en stekpanna. Gå de få metrarna till mataffären. Kolla ut genom spårvagnen. Studera en grupp människor på stationen. Saknaden kommer och flyger inombords, infinner sig för några minuter och sedan är den borta. Det är lappen med all musik som ger energi, lycka och glädje. Inte så dramatiskt som livslust men inte heller så långt ifrån. Saknaden som kommer på oväntade besök får vänta och får inte tillfälle att distrahera på olämpliga tidpunkter och platser. Musiken tar fram att leva nu tankarna. Världens bästa tankar.

bli inte som jag när du blir stor

En alkoholiserad man sitter med överkroppen mot knäna och gungar fram och tillbaka. Fingrarna klappar oregelbundet hundens toviga päls. Kvinnan ber mannen hålla en flaska, som han hela tiden tappar. Hunden lägger sig över mannens fötter, som för att skydda honom. Kvinnan verkar inte frustrerad, det är nog så det brukar vara. De tre stiger av på samma hållplats som jag. Kvinnan med hunden går flera meter före medan mannan vinglar sig fram. Det gjorde ont. Att se. Sorgligt.

när tiden vill ifatt.

Tiden som aldrig slutar att gå. Musiken som aldrig slutar spela. Det är därför tårarna slutar att rinna.

min bästa vän

Vaknar med huvudvärk när regnet smattrar eller snarare slår mot rutan. Drar täcket närmare kroppen. Håren på armarna reser sig upp när fötterna når golvet och täcket ligger i en hög i sängen En kopp kaffe senare känns livet lite enklare. Regnet vill aldrig sluta, men i Ipoden med världens bästa låtar får regnet inte plats.

du vet

Styrka. Målmedvetenhet. Energi. Nej, inte idag. Svag. Förvirrad. Trött. Ja, idag. Nuförtiden.

kärleken varar för alltid

Lyssnar på P3, de pratar om sommarplågor. Ni vet sådana där låtar som spelas om och om och om och om igen, som inte går att komma undan (ungefär som getingarna när man håller ett glas med saft.) Rösten säger att sommaren börjar gå mot sitt slut. Nästa vecka börjar skolorna, kräftskivor avlöser varandra och det börjar bli kallare på kvällarna. Ja, eller jag är ju inte i Sverige men jag har nog dess avlösande årstider i ryggraden. Alltför många gånger, känslan av att det börjar bli höst. Lite som nyår. Ett nytt läsår, ett nytt skolår mot nya mål. Skolan är över, samma känsla finns kvar. Här är det fortfarande varma kvällar och inga kräftskivor. Det är sommar hos mig ett tag till.

som jag älskar dig!

En dag som denna vill jag befinna mig på en annan plats. Så innerligt. Hoppandes, dansandes och kännandes i hela kroppen musiken som sprider sig, kroppen som dansar med en blick på min vän, ett leende och sjungandes en mening på en låt som får oss att förstå, vi älskar musiken och varandra.
Kanske är det därför som livet är långt, förhoppningsvis flera år. Detta året kommer aldrig igen, det är alldeles sant och ett faktum. Men, att återskapa detta ögonblick kan jag göra nästa år och näst nästa , om jag vill. Det är ju faktiskt jag som bestämmer vad jag vill göra med mitt liv.
I denna speciella skrivande stund tänker jag på min Sara som är i New York. Vi har redan upplevt musikens underbara lyckorus för ett par veckor sedan. För oss dröjer det ett år eller två innan vi kommer kunna dansa tillsammans, le och sjunga med. Precis då - bara vi. Det som behövdes för att göra tomrummet och tiden till en plats att minnas och tänka tillbaka på. Fotografiet står nära och det gör våra minnen också.

metaforer och rädslor

Vågar inte öppna dokumentet. För jobbigt, minns inte hela bilder och rädslan att det är alldeles för dåligt kryper inpå. Ögonen vill stängas och fingrarna vill flyga fram över tangentbordet utan att ha något samförstånd med hjärnan som framkallar bilder som blir minnen som blir känslor. Det är det där med att sätta ord och se det framför sig, det blir så konkret, i huvudet flyger det omkring utan fast punkt och förblir abstrakt. Som skillnaden på att tralla med i en låt och läsa och förstå texten.

tillsammans

Ett par dagar med så mycket känslor. Efteråt, alldeles utmattad. Men fylld av lycka och ny energi.

sol vind och vatten

Solen sken och vattnet i floden såg allt annat än rent ut. Jämte floden finns det en smal smal gångväg i asfalt som kantas av lite vildvuxet gräs och ett par bänkar, två människor satt väl försjunkna i sina böcker på varsin bänk och en tredje fotograferade, förmodligen utsikten över staden eller en bit av det ojämna gräset med små blommor. Vinden blåser bort håret i ansiktet och känslan av att det här nu är min stad och mitt hem är lika ljummen inuti kroppen som vinden är i mitt hår. En våg slår emot stenarna och klockan är lite innan fem.

det finns många saker att göra innan du dör

Johnossi. Underbara verkligen underbara Johnossi. Så väldigt passande en sen söndagkväll när jag vill skrika ut till hela världen jag försöker leva ett liv, kan ni sluta störa mig och lämna mig i fred! Lyckligtvis hann jag resonera mig fram till att jag gör vad jag vill. När jag vill.

RSS 2.0